Sportlov

Nu går de sista eleverna i Sverige på Sportlov, med eller utan snö. Ett Sportlov är alltid ett Sportlov. Eller hur är det med där egentligen?

Syftet från början var långt ifrån att eleverna skulle röra på sig, det handlade om att spara in på skolan. Det var krig i världen och svåra tider även i Sverige under 1940-talet,  det gällde helt enkelt att spara in på koksen i Sverige. Skolorna stängde och eleverna fick gå hem.

Under senare delen av 1950-talet mådde Sverige betydligt bättre och lovet fick en annan funktion, nämligen Sportlov (eller vinterlov, februarilov). Det välmående Sverige kunde nu ha råd att roa sig under en vintervecka.

Sportlov, eller snarare E-sportlov som det är för många nu, har fått en än viktigare del för många. Vikten att röra sig. Barnfetman ökar och barn blir allt mer stillasittande. Idrott är inte tillräckligt intressant för många. Det är en för stor ansträngning.

Försök att finna alternativa sätt till att röra er, pröva Geocaching t.ex. ett alternativt sätt till att gå ut och gå eller vandra. Spelmomentet kan trigga även många vana gamers, finns i många olika svårighetsgrader. Turf Wars är en app som går ut på att man ska göra anspråk på olika områden. Det är ett spel där du behöver förflytta dig mellan områden. Hur du förflyttar dig är upp till dig.  Zombies, Run! är också en rolig app som spinner på Zombiehypen. Spring och försök att hålla dig vid liv så länge som möjligt. Du får olika uppdrag som du måste klara för att överleva. Supekul.

Kom ihåg, mobilen är ett verktyg. Det fattar unga, frågan är när vuxna ska fatta det?

Länkar:

http://www.geocaching.se

Turf Wars

Zombies, Run!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s